Forældreskab

Kære forældre, sænk skuldrene og slip den dårlige samvittighed. Det er okay at lave fejl

Jeg har glædet mig til at skrive dette indlæg. Det er noget, jeg ofte taler om med pressede børnefamilier, og det er noget, jeg også selv arbejder med som mor. Hvis du er forælder og kender det med at have dårlig samvittighed over for dine børn, så har du måske også godt af at læse med.

Vi lever i et videnssamfund, hvor viden er tilgængelig for alle. Der er mange moderne teorier og metoder omkring børneopdragelse og hvordan man agerer som forælder i forskellige situationer, og det er umuligt at leve op til dem hele tiden. Vi bliver sat op til at fejle.

 

Moderne børneopdragelse

Moderne opdragelse fokuserer på at fremme børns selvværd, selvstændighed og evne til at udvikle sunde relationer. Her er et overblik over nogle af de mest udbredte principper:

  1. Undgå skældud: Skældud kan skade børns selvværd og give dem en følelse af skam. I stedet for at sige "Hvorfor lavede du det rod?", kan man sige "Lad os rydde op sammen, så vi kan finde dine legetøj lettere næste gang."
  2. Undgå negative ord som 'Nej' og 'Stop': Negative ord kan hæmme børns initiativ og kreativitet. I stedet for at sige "Stop med at løbe indenfor," kan man sige "Lad os gå roligt indenfor, men vi kan løbe udenfor."
  3. Empatisk Kommunikation: Børn skal lære at forstå og udtrykke deres egne følelser samt anerkende andres. Man kan for eksempel sige "Jeg kan se, at du er ked af det, fordi du ikke kan finde din yndlingsbog. Lad os lede sammen."

Derudover er det vigtigt at lære børn om konsekvenser, hjælpe dem med emotionel regulering, skabe stabile rutiner, og involvere dem i at finde løsninger på problemer og konflikter.

Disse metoder og principper kan være udfordrende at implementere, især når man som forælder står overfor stressende situationer. Det er et stort ansvar at være forælder, og det kan føles som om, det kræver en længere videregående uddannelse at leve op til dette ansvar.

Med al den viden om hvordan man skal håndtere selv den mindste udfordring med vores børn, kommer mange til at efterstræbe det perfekte. Når vi stræber efter det perfekte, er det let at føle, at vi fejler og resulterer i en følelse af skyld over for vores børn.

 

Good Enough Mothering

Begrebet "good enough mothering" stammer fra den britiske børnelæge og psykoanalytiker Donald Winnicott. Det beskriver en opdragelsestilgang, hvor en forælder er i stand til at give tilstrækkelig støtte og omsorg til sit barn uden at skulle være perfekt.

  • Tilstrækkelig, ikke perfekt: "Good enough mothering" understreger, at det ikke er nødvendigt for forældre at være perfekte. I stedet skal de være tilstrækkeligt gode til at opfylde deres barns grundlæggende behov.
  • Realistiske forventninger: Begrebet hjælper med at sænke forældres forventninger til sig selv og giver dem tilladelse til at lave fejl. Det anerkender, at ingen er perfekte, og at det er normalt at begå fejl som forælder.

"Good enough mothering" handler i bund og grund om at give børn den støtte, de har brug for, uden at stræbe efter uopnåelig perfektion. Dette skaber en sund og realistisk opvækst, der hjælper børn med at udvikle sig til selvstændige og robuste individer.

Så kære forældre, sænk skuldrene og slip den dårlige samvittighed: Du gør det højst sandsynligt godt nok!

 

Grænseløst Forældreskab

Og det er okay at blive frustreret som forælder. Det er også vigtigt, at dit barn ser, når dine grænser bliver overtrådt. Vi skal væk fra det grænseløse forældreskab, hvor børnene bestemmer og forældrene ikke kan sige fra. Det er at give børn et alt for stort ansvar.

Børn har brug for at se og forstå, at alle har grænser, og det er en del af at lære respekt og empati. Når børn ser, at deres forældre har grænser, lærer de også, at det er okay for dem selv at have grænser. Dette er afgørende for deres evne til at navigere i sociale relationer og udvikle en sund selvopfattelse.

Så til dig, der nogle gange skælder ud og hører dig selv sige "nej" og "stop" på repeat (her taler jeg også til mig selv) - sænk skuldrene og slip den dårlige samvittighed. At være forælder handler ikke om at være perfekt, men om at være tilstrækkelig god. Det handler om at være der for vores børn, vise dem kærlighed og støtte og samtidig vise dem, at det er okay at lave fejl.

 

Læs flere blogindlæg

Vil du notificeres om nye indlæg? Følg mig på Facebook og Instagram