De mange følelser

Vi snubler alle sammen – kan vi ikke blive enige om, at det ikke er noget, man behøver at skamme sig over?

Har du nogensinde oplevet at snuble og følt den øjeblikkelige trang til at tjekke, om nogen så det? Det er som om, det at falde bliver en offentlig ydmygelse, selvom det sker for os alle sammen. Det er en meget almindelig reaktion, men kan vi ikke godt blive enige om, at det ikke burde være sådan?

Jeg kender det alt for godt. For et år siden faldt jeg selv. Jeg holdt min søn i hånden, og vi løb på en grussti. Først snubler han, og så falder jeg. Jeg lander med armene nede langs siden og næsen først lige ned i gruset. Jeg slår mig rigtig slemt! Hold nu op, hvor følte jeg mig dum og klodset. En ting er de fysiske skader, jeg skulle komme mig over, men det værste for mig var skammen. Jeg syntes, det var virkelig pinligt, og jeg havde lyst til at blive hjemme, så der ikke var nogen, der kunne se mine skrammer.

Og det handler ikke kun om fysiske fald. Skam kan udløses i mange situationer: stillinger, vi ikke får tilbudt, sygemeldinger, fyringer, brudte forhold, eller i situationer hvor munden løber over med os eller hvor vi mister besindelsen. Når vi altid prøver at skjule det, når vi snubler i livet, så går vi alle sammen rundt og føler os forkerte, når det sker.

 

Hvorfor vi skammer os

Skam opstår ofte, når vi føler, at vi ikke lever op til de sociale normer og forventninger, som vores kultur, samfund eller fællesskab stiller. Når vi afviger fra disse normer, kan vi føle, at vi ikke er gode nok eller ikke passer ind. Skam er tæt forbundet med vores selvværd og identitet. Når vi oplever fiaskoer eller tab, kan det true vores selvopfattelse og give os en følelse af, at vi er mindre værdifulde. Vi skammer os også som en reaktion på, hvordan vi tror, andre ser os. Denne spejling kan forstærke følelsen af skam, især hvis vi tror, at andre dømmer os negativt.

 

Hvad skam gør ved os

Skam kan have dybtgående psykologiske og sociale konsekvenser. Den kan få os til at trække os tilbage fra sociale relationer, fordi vi frygter fordømmelse eller afvisning, hvilket kan føre til isolation og ensomhed. Skam fremmer ofte en indre kritiker, der konstant minder os om vores fejl og mangler, hvilket kan føre til en ond cirkel af negativ selvtale og yderligere skamfølelse. Langvarig skam kan føre til alvorligere psykiske lidelser som depression og angst.

 

Hvordan man kan bearbejde skam

At arbejde med skam kræver tid, tålmodighed og selvmedfølelse. Her er nogle strategier, hvis du ligesom jeg har brug for hjælp til at bearbejde og mindske følelsen:

  • Vis dig selv medfølelse: Selvmedfølelse handler om at behandle sig selv med den samme venlighed og støtte, som man ville give en ven i lignende situationer.
  • Vær åben om dine følelser: At dele sine følelser af skam med betroede venner eller familie kan reducere følelsen af isolation og skabe en følelse af forbindelse og støtte. Det kan også hjælpe med at normalisere skam og dermed reducere dens magt.
  • Accepter følelsen: At erkende og acceptere, at skam er en naturlig del af den menneskelige oplevelse, kan mindske dens magt. Forstå, at alle oplever skam, og at det er en del af det at være menneske.

Det er lettere sagt end gjort. Lad os starte med at acceptere, at vi alle snubler, falder og fejler nogle gange. Og lad os støtte hinanden og vise medfølelse, når det bliver svært.

 

Læs flere blogindlæg

Vil du notificeres om nye indlæg? Følg mig på Facebook og Instagram