De mange følelser
What doesn't kill you makes you stronger - eller gør det?
Dette blogindlæg handler om at blive mere sårbar med tiden – men forhåbentlig også klogere og måske endda en bedre version af sig selv. Jeg er ikke helt sikker på, hvad jeg roder mig ud i med dette emne, men jeg synes, det er vigtigt at tale om, da det har stor betydning for mig.
I størstedelen af mit voksenliv har jeg følt, at jeg med tiden er blevet mere sårbar – og ikke altid på den måde, der føles godt. Det er ikke nødvendigvis dårligt at være mere sårbar, men det kan være utroligt hårdt. Jeg har selv haft følelsen af, at livet virkelig kan give nogle tæsk. Og har du nogensinde stået der og tænkt: "Nu må det da være nok. Jeg kan ikke klare mere"?
Hvis vi dykker ned i selve ordet "sårbar", handler det om at være let at gøre ked af det eller skade – psykisk eller fysisk. I mine ører lyder det ikke som noget specielt positivt. Hvorfor skulle nogen frivilligt sætte sig selv i en position, hvor man er let at skade? Men tænk over, hvad alternativet er...
Når livet gør os mere sårbare
Der er omstændigheder i livet, der uundgåeligt gør os mere sårbare. At være i et forhold kan gøre én sårbar. At miste nogen, som man elsker, gør én sårbar – for eksempel mistede jeg selv min mor alt for tidligt, og det har bestemt gjort mig mere følsom. At få børn gør én sårbar. Når vi har noget, der betyder alverden for os, noget vi risikerer at miste, så bliver vi sårbare. Sådan har jeg i hvert fald oplevet det.
At gå i terapi gør også én sårbar. At dele sine dybeste tanker og følelser med en terapeut – eller måske endda med sin partner eller familie – kræver mod. Det er hårdt arbejde, og det kan føles utroligt risikabelt. Men samtidig har man også meget at vinde, fordi det er i denne sårbarhed, at vi kan vokse og få det bedre.
Sårbarhed som en styrke
For nylig så jeg et afsnit af New Girl, hvor seriens to hovedpersoner reflekterede over deres rejse sammen. De udvekslede denne lille dialog
Nick: "Look. To getting older and wiser."
Jess: "And hopefully a little bit better."
Begge: "Cheers." (Sæson 6, Episode 12)
Den samtale inspirerede mig til dette indlæg. For selvom jeg er blevet mere sårbar med årene, føler jeg også, at jeg er blevet klogere og forhåbentlig en bedre version af mig selv. Det betyder også at jeg har meget i mit liv, som betyder alverdens for mig. Jeg har meget, som jeg risikerer at miste og mislykkedes med, og det gør mig sårbar.
Men sårbarhed er en uundgåelig del af det at være menneske. Det er gennem vores sårbare øjeblikke, at vi oplever de dybeste relationer, og det er her, vi finder den indre styrke til at komme videre, selv når livet viser sig fra sin sværeste side. Vi bliver nødt til at konfrontere vores følelser, vores frygt og vores håb på en måde, der ikke altid er let, men som til gengæld er utroligt værdifuld.
Skål for sårbarheden
Lad os fejre vores sårbarhed og de lektioner, livet giver os. Lad os acceptere, at det er okay at være sårbar, og at det faktisk kan gøre os stærkere – ikke nødvendigvis stærkere på den hårde måde, men mere forstående, empatiske og menneskelige.
Så når du igen står i en situation og tænker: "Nu må det da være nok, nu kan jeg ikke klare mere," så husk, at smerten og sårbarheden er en del af det, der gør os menneskelige. Den viser os, hvor meget noget har betydet, og hvor meget værdi der har været i det, vi har mistet. Og selvom det gør ondt, ville vi nok ikke være foruden den oplevelse og de relationer, der har givet vores liv dybde.
Jeg håber, at dette indlæg kan inspirere dig til at omfavne dine egne sårbare øjeblikke og se dem som en del af din rejse mod at blive klogere – og måske endda lidt bedre. Skål for at blive ældre, klogere og lidt bedre hver dag!